this post was submitted on 14 Jan 2025
12 points (100.0% liked)
Det Mentale Barometer
27 readers
9 users here now
Det Mentale Barometer
Dette er et trygt fællesskab, hvor man kan dele sine tanker, følelser og erfaringer om mental sundhed og trivsel. Her kan du:
- Snakke om emner som ADHD, autisme, angst, depression, glæde, lykke, og alt det, der fylder mentalt.
- Digitale og sociale medier og hvordan de påvirker os positivt såvel som negativt.
- Dele memes, relevante artikler, videoer eller billeder.
- Lufte dine tanker og følelser, hvis du har brug for et sted at dele.
- Reflektere over dit mentale og følelsesmæssige helbred, alene eller sammen med andre.
Grundprincipper for fællesskabet
- Respekt og støtte: Vi dømmer ikke hinanden. Alle oplevelser er forskellige og vigtige. Ikke to personer oplever udfordringer på samme måde – og det er okay.
- Åbenhed: Du behøver ikke en diagnose for at være her. Alle er velkommen.
- Et trygt rum: Dette er et sted til at dele, lære og vokse uden frygt for nedgørende kommentarer.
Kort sagt: Vi er her for at skabe et inkluderende fællesskab af gensidig forståelse, respekt og støtte.
In Short (English)
A safe and inclusive community to share thoughts, feelings, and experiences about mental health. Everyone is welcome, with or without a diagnosis. Respect, support, and openness.
founded 1 month ago
MODERATORS
Jeg har også haft enormt dårlig søvn og har prøvet ret meget. I en del år har jeg ligget meget længe i sengen, men kun sovet meget lidt.
Det der har gjort den største forskel for mig er at forbedre min søvn-effektivitet. Det gjorde at i stedet for at sove ~50% af den tid jeg lå i sengen, kom jeg meget tættere på de 100%.
Jeg læste om sleep restriction therapy^1^ og fandt ud af at det var simpelt nok til at jeg selv kunne udføre det. Processen er simpel nok: Beslut dig for et tidspunkt at stå op på, og stå op der. Hver dag. For mig var det klokken fem. Beslut dig for et antal timers søvn at starte på der er under det antal timer du normalt sover. (Ikke det antal timer du er i sengen, men hvor længe du rent faktisk sover) Lad os sige det tal er fire timer.
Hvis man skal sove fire timer og skal op klokken fem, er det nemt at regne ud at man skal i seng klokken et om natten. Den første nat sover man nok ikke godt og man er døden nær når man skal op klokken fem. Til gengæld er man fuldstændig udmattet klokken et den næste nat når man må sove igen og oftest falder man ret hurtigt i søvn og sover lige indtil klokken fem hvor man skal op igen.
Dette gør man til der er gået et stykke tid. Jeg valgte syv dage fordi jeg er utålmodig, men normalt er det vidst længere. Så sætter man sovetiden op med en halv time. Hvilket så gør at man må sove fra klokken halv et til klokken fem.
Efter et stykke tid sætter man så tiden lidt op igen.
Det gør man så indtil man rammer en søvnlængde hvor man er udhvilet når man står op. Men det kræver lidt disciplin omkring at stå op samme tid hver dag, og det er her jeg falder i en gang imellem. Men den højere energi jeg har når det kører, gør alting meget nemmere.
1: Sleep Restriction Therapy--
Interessant. Det kræver nok lidt af mig inden jeg giver mig i kast med det. Har ikke læst artiklen endnu men ved du hvordan metoden virker sammen med ADHD?
Jeg har ADHD, og autisme (diagnosticeret da jeg var 42 for et par år siden). Så i mit tilfælde virkede det fint :)