this post was submitted on 03 Jul 2025
8 points (100.0% liked)
Mad og drikke
108 readers
1 users here now
For billeder, spørgsmål, diskussioner og alt relateret til mad og drikke - lige hvad madhjertet begærer!
Opslag på fællesskabet skal være relateret til mad eller drikke, og opslag og kommentarer skal altid overholde feddit.dk's regler.
Hvis du har problemer med at uploade dit billede er det nok større end 1 MB (lagerplads er dyrt). Prøv eventuelt at konvertere billedet til webp, eller upload til catbox.moe i stedet og post et link til billedet i stedet for at uploade det.
founded 2 years ago
MODERATORS
you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
view the rest of the comments
Jeg bruger selv bagepapir. Det er nemt og jeg tænker ikke at det gør så stor forskel for varmeoverførslen. Papiret er jo meget tyndt. Det holder også stålet rent.
Men jeg har aldrig prøvet uden bagepapir så ville egentlig meget gerne høre om en sammenligning :)
Det blev ikke helt skidt. Jeg skal dog lige have arbejdet med hvordan jeg laver dejen. Jeg fik lavet nogle små huller i den, men ellers var det perfekt. Jeg tror at første trin er at smide min elendige røremaskine fra Harald Skrald ud, og så bare lave dejen i hånden fra nu af. Så er det også nemmere at få en tilpas høj hydrering når jeg får en bedre føling med dejen, ligesom med æltefrit brød.
Det ser da ikke helt ueffent ud det der!
Min oplevelse er at melet er vigtigste, så er det relativt ligegyldigt (til en hvis grænse selvfølgelig) om man bruger maskine eller ej, bare man bruger nok tid til foldning, hævning, osv.
Jeg har bedre succes uden maskine, men jeg har også først fået min maskine sent så har ikke brugt så meget energi på at lære at bruge den.
Min erfaring med min maskine er at den reelt ikke kan ælte en dej, specielt hvis man laver af mere end 4 dl vand. Så kører den bare dejkrogen igennem dejen, men den får ikke rørt ved den masse der ligger nederst i skålen.
Så fungerer det bedre bare at gå med Adam Raguseas metode med at røre så meget mel i, som man kan med en træske, lade den hvile et kvarters tid (autolyse) og så igen røre mere mel i samtidig med at man strækker og folder med skeeen. Så kan man lade den hæve et par timer eller på køl natten over, og så smide dejklumper i skåle på køl indtil en time før de skal bruges.
De gange jeg har prøvet den skal den smadre på fuld nærmest en halv time før jeg kan lave vinduestesten på en dej.
Normalt plejer jeg at røre vand og mel sammen samtidigt med jeg fodrer surdejen. Så salt og surdej i når surdejen er boblet godt op, så er det nærmest bare stræk, fold og hvil til den ryger til hævning.