this post was submitted on 21 Jul 2025
16 points (100.0% liked)
Forskning og Videnskab
139 readers
6 users here now
Dansk
Dette fællesskab er dedikeret til formidling og diskussion af primært dansk forskning og videnskab, eller forskning som har interesse for danskere eller Danmark i al almindelighed.
Der må postes på alle nordiske sprog, alle rigsfællesskabets sprog, samt på engelsk.
English
This community is dedicated to the dissemination and discussion of primarily Danish research and science, or research that is of interest to Danes or Denmark in general.
Posts may be made in all Nordic languages, all the languages of the Danish Realm, as well as in English.
founded 2 years ago
MODERATORS
you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
view the rest of the comments
Jeg er i bund og grund enig, men det er netop processen som Carlos Monteiro (opfinderen af NOVA-klassificeringen/ultraforarbejdet mad) mener, at vi bør have fokus på. Jeg tror måske, at sandheden ligger lidt i mellem. Jeg tror, at den industrielle forarbejdning af vores mad gør det så appetitligt, at vores abehjerner ikke kan finde ud af at holde igen
I sidste ende er det dog indholdet der er afgørende, uanset hvilken proces der er anvendt. Det er ikke afgørende om man har processeret meget eller lidt, 100g sukker er 100g sukker, vitaminer er vitaminer, mættet fedt er mættet fedt.
Ved at sætte så stort fokus på om processen er minimal eller avanceret, fjerner man fokus fra det der rent faktisk betyder noget, nemlig ernæringsprofilen.
Du kan sagtens lave mad fyldt med fedt, salt og sukker der går direkte i abehjernen og er voldsomt usundt, med minimale processer og århundreder gamle præ-industrielle metoder.
I virkeligheden tror jeg det handler om pseudovidenskabelig "return to tradition"-ideologi.