Som en stædig amatør bartender har jeg altid været af holdningen at en rigtig Whiskey Sour laves med en Bourbon fra Kentucky!
Men de seneste begivenheder har fået mig til at udfordre dette, så jeg smuttede ned forbi min lokale alkohol dealer (som desværre ligger på den anden side af vejen, hvilket giver lidt øhh... alkoholiker-udfordringer :p)
Målet var simpelt. Kunne jeg finde en whiskey der havde samme sødme og var lige så blød som en Bourbon, så den kunne bruges i mange af mine favorit cocktails?
Handlen faldt på en Canadian Club (standard, men jeg købte også en 12 års til senere test).
Resultatet? Tjoo, jeg må nok bide min stædighed i mig og indrømme at man KAN bruge andet end Bourbon i en Whiskey Sour. Men min Canadian Club er ikke lige så blød som min trofaste og prisvenlige Jim Beam. Årsagen er ret simpelt det tørre klima som Bourbons bliver lavet under, så det kom ikke som en overraskelse.
Men den lidt mere spidse kant på den canadiske kan sgu noget ovenpå lidt citron og æggehvide og der sidder også en lille eftersmag som er lidt mere behagelig end den amerikanske contender, men det er nok fordi egesmagen popper lidt igennem her, hvilket jeg som whiskey elsker nu godt kan lide. Mine anti-whiskey gæster (ja, de findes desværre...) ville nok synes mere om amerikaneren, men det er små detaljer og de vil nok ikke mærke den store forskel.
Så kan man bruge en canadisk whiskey i en Whiskey Sour? Ja for satan! Det er sgu bare at gå løs.
Opskrift til de nysgerrige:
- En stor isterning og et par små i en shaker (for displacement og dilution)
- 50 ml whiskey (find du bare trygt din canadiske favorit frem)
- 30 ml citronsaft (cirka en halv citron)
- 20ml sukkersirup
- Æggehvide fra 1 æg
Hold godt på shaker og låg og giv det så dit livs rystetur! Tro mig, en Whiskey Sour skal have hele armen.
Kom en stor isterning i et Old Fashioned glas og hæld derefter din cocktail i. Kom et par dråber Angostura bitters i og pynt gerne med et marachino kirsebær. Og så er der ikke andet at sige end skål!
Nå, men jeg har vist lavet mig et par cocktails som jeg må vende tilbage til.

Vindmøller er i dag separeret fra elnettet med en inverter, så de kan ikke længere fungere som en bremse på samme måde og vejer også en brøkdel af en turbine. Vi løber derfor ind i samme problem som batterier med at de skal aktiveres. Det kan selvfølgelig udjævne små udsving i forbrug eller produktion via fx aFRR eller mFRR markedet, men kan ikke modvirke større udsving hvis elnettet mister en stor andel forbrug eller produktion på samme tid. Møllen svinger nemlig ikke synkront med markedet og der er derfor tæt på ingen inerti til at justere frekvensen med.
Men misforstå mig ikke, jeg synes vind er en af nøglerne til et stabilt og grønt net, især med moderne frekvensstyringer, men deres kapacitet til at levere frekvensregulering over længere tid er yderst begrænset. Vi skal have noget mere inerti til at beskytte os mod større udsving.