Flot standpunkt. Og tak for deling - det ligner et nobelt arbejde. Hermed opskrevet som medlem.
farsinuce
Jeg sidder i Blokhus og læser om krigshistorie i Krigens Logik af ham Anders. Om lidt går turen hjemad, og en våd Påske går på held.
Der kommer af og til nyheder fra fronten i Ukraine. Så tænker jeg på hvor godt stillet, vi egentlig er her i Europas smørhul.
Jeg fik lyst til at skrive dette korte opslag, som en høflig påmindelse om, at vi stadig kan donere til Ukraine.
Jeg støtter månedligt med små €10 via https://u24.gov.ua/, men vi har også danske støtteforeninger som https://dendanskeukrainekomite.dk/
Opdateret:
- For indblik i krigen: Anders Puck Nielsen's https://www.logicofwar.com/ og https://www.youtube.com/@anderspuck
- For video fra fronten (med engelske undertekster): https://www.youtube.com/watch?v=S3-UXk6bm4w
- Opdateret kort over slagmarken: https://deepstatemap.live/en
Afventer den obligatoriske, insigtsrige videorespons fra Anders Puck Nielsen med et sofistikeret "Hvad sagde jeg".
Opdateret: Dén video kom allerede for 3 dage siden, kan jeg se: https://www.logicofwar.com/trump-is-getting-disinterested/
Betalingsmur. Opsummering af Le Chat:
Artiklen "Jeg fandt en gammel bog på reolen, og pludselig forstod jeg noget afgørende om verdens tilstand" af Niels Th. Dahl i Jyllands-Posten den 18. april 2025 tegner et skarpt billede af den geopolitiske situation, som Europa og Danmark står over for i dag.
Udgangspunktet er en genopdaget bog fra 2003, "Paradiset og magten" af den amerikanske historiker Robert Kagan, der forklarer, hvorfor amerikanere og europæere ser på verden med så forskellige øjne. Kagan argumenterer for, at Europa efter 2. Verdenskrig har levet i en fredelig og samarbejdsorienteret orden, der kun har været mulig under beskyttelse af USA. Mens europæerne har afskrevet magt som et redskab på verdensscenen, har USA fortsat med at se verden som et sted, hvor internationale love og regler er upålidelige, og hvor sikkerhed og forsvar afhænger af militær styrke.
Denne forskel i synspunkter er ifølge Kagan grunden til, at europæerne og amerikanerne har haft så forskellige tilgange til internationale konflikter, herunder Irak-krigen. Europæerne har troet på forhandling og dialog, mens amerikanerne har set magtanvendelse som en nødvendighed. Men i dag står vi over for en ny virkelighed, hvor USA ikke længere er villig til at spille verdenspolitiets rolle. Dette betyder, at Europa må tilpasse sig en verden, hvor junglens lov gælder, og hvor den stærkeste vinder. Det kræver ikke bare øgede forsvarsudgifter, men også en ændring i mentalitet. Vi skal være villige til at bruge magt for at beskytte vores interesser og værdier.
Dansk politik har allerede begyndt at tilpasse sig denne nye virkelighed ved at øge forsvarsudgifterne markant. Men den største udfordring er mental: Vi skal lære at tænke og handle som en stormagt, der er villig til at forsvare sig selv og sine allierede. Dette kan betyde, at vi må ombestemme os i forhold til visse principper, som vi tidligere har holdt højt, f.eks. forbuddet mod antipersonelminer eller atomvåben på dansk jord. Det er en hård og ubehagelig sandhed, men hvis vi ønsker at overleve i den nye verdensorden, er der ingen anden vej. Vi må spille efter junglens regler, fordi det er den eneste måde, stormagterne forstår.
Det interessante er, at vi nu ser en "koalition af villige" lande i- og udenfor EU, som arbejder udenom anti-demokratiske regimer (som f.eks. Ungarn) for at komme igennem med nogle af deres udenrigspolitiske tiltag.
Ah ja. Endnu en banger fra Kurzgesagt. Det er både interessant og gruopvækkende.