this post was submitted on 05 Jan 2024
17 points (100.0% liked)

Mad og drikke

79 readers
45 users here now

For billeder, spørgsmål, diskussioner og alt relateret til mad og drikke - lige hvad madhjertet begærer!

Opslag på fællesskabet skal være relateret til mad eller drikke, og opslag og kommentarer skal altid overholde feddit.dk's regler.

Hvis du har problemer med at uploade dit billede er det nok større end 1 MB (lagerplads er dyrt). Prøv eventuelt at konvertere billedet til webp, eller upload til catbox.moe i stedet og post et link til billedet i stedet for at uploade det.

founded 1 year ago
MODERATORS
 

Man skal bruge en støbejernsgryde for at kunne lave dette brød, da det fungerer ligesom bagerens dampovn, som fremmer hævningen under bagningen. Hvis du aldrig har prøvet at lave grydebrød før, så vil jeg anbefale at købe gær og mel med hjem når du handler ind i dag, og så røre dejen sammen mens du laver mad i aften - det tager virkelig ikke mere end 10 minutter.

Jeg har sakset opskriften fra en gammelt redditkommentar jeg lavede for mange år siden:

Opskrift

Livshistorie:

  • Udeladt

Ingredienser:

  • 5 dl vand (fingervarmt)
  • 5 g gær
  • 2 tsk salt
  • 630 g hvedemel. Erstat eventuelt 1/3 med en anden type mel. Jeg har både brugt fuldkorn og tipo 00, alt efter temperament.

Fremgangsmåde:

Aftenen før blandes vand og gær sammen, og saltet røres i i en stor skål (gerne med låg). Tilsæt mel og vær omhyggelig med at røre klumper ud. Dejen vil være meget våd. Lad den stå ved stuetemperatur i 12-18 timer.

Kom mel på køkkenbordet og hæld dejen ud på det, og træk og fold dejen 5-6 gange og kom den så tilbage i skålen til efterhævning i 2 timer.

Efter 1,5 time kommer du din støbejernsgryde med låg på i ovnen og tænder på 230 grader. Den tager rimelig lang tid om at blive varmet igennem.

Når dejen er hævet færdig tager du gryden ud af ovnen og hælder dejen i. Brug eventuelt en dejskraber. Låget på igen og ind i ovnen i en halv time. Af med låget og giv den yderligere et kvarter til 20 minutter. Tag den ud af ovnen og vælt brødet ned på en rist og sæt gryden til afkøling.

Vent mindst en halv time med at skære af brødet og prøv at lade være med at fortære halvdelen af brødet samme dag. Personlig erfaring siger at det er svært, men der skal jo også være plads til aftensmad :)

you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
[–] President_Pyrus 4 points 1 year ago

Jeg bruger en cirka 4,5-5 liter emaljeret støbejernsgryde fra Mareld. Jeg er sikker på at den billige som Bilka jævnligt har på tilbud er ligeså god. Man skal dog være opmærksom på at emaljen godt kan blive noget medtaget med årene. Min er meget brunlig i bunden, så jeg bruger den kun til at bage brød i.