this post was submitted on 02 May 2025
16 points (100.0% liked)

Forskning og Videnskab

121 readers
1 users here now

Dansk

Dette fællesskab er dedikeret til formidling og diskussion af primært dansk forskning og videnskab, eller forskning som har interesse for danskere eller Danmark i al almindelighed.

Der må postes på alle nordiske sprog, alle rigsfællesskabets sprog, samt på engelsk.


English

This community is dedicated to the dissemination and discussion of primarily Danish research and science, or research that is of interest to Danes or Denmark in general.

Posts may be made in all Nordic languages, all the languages of the Danish Realm, as well as in English.

founded 2 years ago
MODERATORS
 

Artiklen omhandler en ny studie, der viser sundhedsfordelene ved at spise fermenteret kål, såsom surkål. Studien fandt, at fermenteret kål kan beskytte tarmvæggen mod betændelse forårsaget af en usund kost. Denne beskyttelse skyldes metabolitterne, der dannes under fermenteringen, og som har en gavnlig effekt på tarmsundheden.

  1. Sundhedsfordele: Fermenteret kål indeholder metabolitter, der beskytter tarmen mod betændelse, hvilket er forbundet med forskellige sundhedsproblemer, herunder autoimmune og betændelsessygdomme.

  2. Studiets resultater: Studien analyserede over hundrede forbindelser i ekstrakt fra fermenteret kål og fandt, at disse forbindelser understøtter tarmsundheden. Både hjemmelavet og købt fermenteret kål viste tilsvarende beskyttende effekter.

  3. Ekspertudtalelse: Professor Oluf Borbye Pedersen, der er ekspert i menneskets metabolisme, understreger vigtigheden af at inkludere fermenterede fødevarer i den daglige kost. Han fremhæver, at fermenterede fødevarer, herunder kefir og fermenteret te (kombucha), bidrager til en sund tarmflora.

  4. Praktiske råd: Artiklen anbefaler at inkorporere fermenterede fødevarer som surkål, kefir og fermenterede mejeriprodukter i dagligdagen for at understøtte tarmsundheden.

  5. Fremtidig forskning: De næste skridt i studiet omfatter menneskelige forsøg for at bekræfte de gavnlige effekter af metabolitterne fra fermenteret kål, når de inkluderes i almindelige kostvaner.

top 14 comments
sorted by: hot top controversial new old
[–] Nangijala 4 points 5 days ago (1 children)

Så skal der vel laves kimchi 😍

[–] Underbroen 3 points 5 days ago (1 children)

... Jeg har forbud mod at lave kimchi indtil vi har et dedikeret kimchikøleskab.

[–] nis 3 points 5 days ago (1 children)

Du siger det som om det er en dårlig ting 😀

[–] Underbroen 3 points 5 days ago

Hehe sandt! Det er drømmen! Men vi skal lige have mere plads først.

[–] NielsToft 3 points 5 days ago (3 children)

Men ingen fører sauerkraut længere =(

[–] ManicMambo 2 points 5 days ago* (last edited 5 days ago)

Du kan købe dåser med Freshona surkål i Lidl, som ved let stegning på pande med løg og/eller lidt grønt giver et udmærket resultat. Søg på lidl surkål, så kan du se hvordan dåsen ser ud.

[–] Tralle 2 points 5 days ago

Det er til gengæld nemt at lave selv.

[–] Underbroen 2 points 5 days ago
[–] EnligSvale 3 points 6 days ago* (last edited 6 days ago) (1 children)

Kan jeg gå i fx Føtex og købe fermenteret kål på glas lige så nemt som syltede rødbeder og den slags? Jeg synes virkelig aldrig, jeg har set fermenteret kål nogen steder - men jeg har godt nok heller aldrig ledt.

[–] Underbroen 4 points 6 days ago

Det tror jeg ikke, de fleste supermarkeds kålprodukter er med eddike og er ikke formenterede. Måske en østeuropæisk specialbutik har de fermenterede. Ellers kan man nemt lave sit eget!

[–] Tralle 3 points 6 days ago* (last edited 6 days ago) (1 children)

Fermenterede mejeriprodukter aka syrnede mejeriprodukter ?

[–] Underbroen 3 points 6 days ago (1 children)

Nej, kefir (fermenteret) og ikke A38 (syrnet) osv., som jeg forstår det.

[–] Tralle 5 points 5 days ago* (last edited 5 days ago) (1 children)

Nu hoppede jeg lige i kaninhullet. At syrne er en fermentering.

Om forfatteren mener alm syrnede produkter som yoghurt, skyr, olign aner jeg ikke.

EDIT: Nu læste jeg lige artiklen :) det er fordi kefir kulturen er specielt sund, indeholder flere gode svampe og bakterier. Kefir er en symbiotisk kultur mellem gær og bakterier, du kan udover det folk kender som kefir, som er mælkebaseret, også fermentere sukkerholdige drikke med det.

[–] Underbroen 3 points 5 days ago

Ah cool, så ved ikke hvad forskellen er.