this post was submitted on 19 Oct 2025
28 points (100.0% liked)
Mad og drikke
120 readers
1 users here now
For billeder, spørgsmål, diskussioner og alt relateret til mad og drikke - lige hvad madhjertet begærer!
Opslag på fællesskabet skal være relateret til mad eller drikke, og opslag og kommentarer skal altid overholde feddit.dk's regler.
Hvis du har problemer med at uploade dit billede er det nok større end 10 MB (lagerplads er dyrt). Prøv eventuelt at konvertere billedet til webp, eller upload til catbox.moe i stedet og post et link til billedet i stedet for at uploade det.
founded 2 years ago
MODERATORS
you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
view the rest of the comments
Den ser rigtig lækker ud! Måske jeg en dag skulle forsøge mig med at lave min egen pizzadej, for det eneste der holder mig fra hjemmelavede pizza, er at dejen man køber i supermarkedet er så ringe :(
Pizzadej er ikke som sådan svær at lave, men det kræver en del æltning så hvis du ikke har en røremaskine kan det godt være du kommer til at svede en del 😅. Det var i hvert fald min oplevelse inden jeg købte min røremaskine. Men det kan sagtens gøres i hånden.
Man kan dog godt lave en æltefri version, efter de samme principper som for æltefrit brød. Det kræver dog en del øvelse at få til at fungere. Jeg ælter normalt min på min elendige maskine, og når jeg så mister tålmodigheden fordi den reelt ikke bliver æltet, så bliver det med klør fem. Men Adam Ragusea har vidst nok en fremgangsmåde på Youtube.
Brød kan jeg godt se, men jeg har aldrig hørt om æltefri pizzadej. Det kan måske lade sig gøre, men jeg forestiller mig at man vil have problemer med at strække den ud uden at bruge en kagerulle.
Jeg blev også inspireret af Adam Raguseas metoder, men har så justeret lidt sidenhen. I hans første pizza-video bruger han skam også en røremaskine - det stoppede han kun med for at hans videoer relaterer til flere folk, altså også dem som ikke har en røremaskine.
Som de skriver nedenfor, så behøver du ikke ælte. Stræk og fold er rigeligt.
Den bund i billederne i min anden post er ikke æltet på maskine eller æltet som sådan. Når du blander mel og vand og lader det stå sker der noget med proteinerne i melet af sig selv, kaldes autolyse.
Normalt blander jeg mel og vand samtidigt med jeg fodrer surdejen, så er det stort set "æltet" færdig når salt og surdej er klar til at komme i.
En metode jeg tænker vil virke uden for meget æltning eller surdej:
lang opskrift
Obs. Små mængder gær. Relativt våd dej (ca 700 gram vand til 1000 gram mel) ellers virker det nok ikke. Brug god mel - netto har caputo, det er ok - det meste andet supermarkedsmel er spild af tid.Bland mel og vand, lad det stå i 3-4 timer (dækket selvfølgelig, så det ikke tørrer ud) længere gør nok heller ikke noget.
Derefter blander, surdej, fordej (aka biga) eller gær opløst i vand i, sammen med salt - her kommer du til at arbejde lidt, klem dejen gemmen fingrene og bland salt og gær godt rundt, det er hårdt og du vil sikkert synes du "ødelægger" den.
Lad det stå 15-20 min
Stræk og fold dejen - YouTube kan sikkert vise det bedre end jeg kan beskrive her
Præcis som her Og senere i processen her
Lad stå 15 - 20 min
Stræk fold
Lad stå 15 -20 min
Stræk fold
Lad stå 15 - 20 min
Form boller på ca 250 gram, de skal være spændt fint op. Filmes eller i hævekasse (relativt lufttæt så de ikke tørrer ud)
Lad dem hæve godt op, sæt dem på køl de skal bruges eller brug dem direkte. Mere YouTube for at se hvordan du former pizzadej.
Det lyder uendeligt mere kompliceret end det i virkeligheden er. Efterhånden får du også langt bedre ide om hvordan det skal føles.
Jeg kører mere eller mindre efter den langtidsgævede version fra Pizzastålet, dog lidt mindre olie. Den er æltefri, dog kan man fordel folde dejen et par gange om aftenen. https://bagestaalet.dk/pages/pizzadej