this post was submitted on 19 Oct 2025
27 points (100.0% liked)

Mad og drikke

118 readers
7 users here now

For billeder, spørgsmål, diskussioner og alt relateret til mad og drikke - lige hvad madhjertet begærer!

Opslag på fællesskabet skal være relateret til mad eller drikke, og opslag og kommentarer skal altid overholde feddit.dk's regler.

Hvis du har problemer med at uploade dit billede er det nok større end 10 MB (lagerplads er dyrt). Prøv eventuelt at konvertere billedet til webp, eller upload til catbox.moe i stedet og post et link til billedet i stedet for at uploade det.

founded 2 years ago
MODERATORS
 
top 18 comments
sorted by: hot top controversial new old
[–] Tralle 5 points 1 day ago* (last edited 1 day ago) (1 children)

Hej er du mig?

Kartoffelpizza er gud!

Lavede også pizza i går.

madpornoMåtte lige prøve søsters fancy pizzaovn Aner ikke hvorfor den ikke lige bagte ordentligt i den ene side. Det gjorde den dog på de efterfølgende

[–] SorteKanin 3 points 1 day ago (1 children)

Aner ikke hvorfor den ikke lige bagte ordentligt i den ene side.

Jeg mener at de fleste professionelle pizzariaer vender pizzaen rundt i løbet af bagningen, nok netop fordi de ellers ikke bliver bagt helt jævnt? Kan være den pizzaovn også kræver det.

Det er ikke noget jeg selv gør når jeg laver pizza, men det er også på bagestål i normal hjemmeovn.

[–] Tralle 2 points 1 day ago* (last edited 1 day ago) (1 children)

Tror mere det var fordi ovnen ikke var helt varmet igennem, alle de efterfølgende blev fint bagt hele vejen rundt.

[–] SorteKanin 2 points 1 day ago (1 children)

Ah okay. Jeg kan anbefale et infrarødt termometer så man kan tjekke temperaturen. Det har faktisk vist sig at være virkelig nyttigt at have i køkkenet, også til andre ting end pizza.

[–] Tralle 2 points 1 day ago (1 children)

Har nu allerede en 🙂 men havde nok ikke opdaget det, det var længst inde i ovnen.

Hun har sådan en fancy sten i, den var nok ikke varmet helt igennem i længst inde. Du kan jo styre den med trin i én grad oppe og nede.

Fuldstændig overkill af en pizzaovn til privat brug 😄

Men den bager satme flotte pizzaer


[–] Klorofyl 2 points 1 day ago* (last edited 1 day ago) (1 children)

Kører den på strøm? Ser meget flot ud. Ud over ovnens fortjeneste, er den da også flot lavet.

[–] Tralle 3 points 1 day ago

Ja den kører på strøm.

Mange tak :)

[–] meldrik@lemmy.wtf 6 points 2 days ago (3 children)

Den ser rigtig lækker ud! Måske jeg en dag skulle forsøge mig med at lave min egen pizzadej, for det eneste der holder mig fra hjemmelavede pizza, er at dejen man køber i supermarkedet er så ringe :(

[–] Ecunis 3 points 1 day ago

Jeg kører mere eller mindre efter den langtidsgævede version fra Pizzastålet, dog lidt mindre olie. Den er æltefri, dog kan man fordel folde dejen et par gange om aftenen. https://bagestaalet.dk/pages/pizzadej

[–] Tralle 6 points 1 day ago* (last edited 1 day ago)

Som de skriver nedenfor, så behøver du ikke ælte. Stræk og fold er rigeligt.

Den bund i billederne i min anden post er ikke æltet på maskine eller æltet som sådan. Når du blander mel og vand og lader det stå sker der noget med proteinerne i melet af sig selv, kaldes autolyse.

Normalt blander jeg mel og vand samtidigt med jeg fodrer surdejen, så er det stort set "æltet" færdig når salt og surdej er klar til at komme i.

En metode jeg tænker vil virke uden for meget æltning eller surdej:

lang opskriftObs. Små mængder gær. Relativt våd dej (ca 700 gram vand til 1000 gram mel) ellers virker det nok ikke. Brug god mel - netto har caputo, det er ok - det meste andet supermarkedsmel er spild af tid.

Bland mel og vand, lad det stå i 3-4 timer (dækket selvfølgelig, så det ikke tørrer ud) længere gør nok heller ikke noget.

Derefter blander, surdej, fordej (aka biga) eller gær opløst i vand i, sammen med salt - her kommer du til at arbejde lidt, klem dejen gemmen fingrene og bland salt og gær godt rundt, det er hårdt og du vil sikkert synes du "ødelægger" den.

Lad det stå 15-20 min

Stræk og fold dejen - YouTube kan sikkert vise det bedre end jeg kan beskrive her

Præcis som her Og senere i processen her

Lad stå 15 - 20 min

Stræk fold

Lad stå 15 -20 min

Stræk fold

Lad stå 15 - 20 min

Form boller på ca 250 gram, de skal være spændt fint op. Filmes eller i hævekasse (relativt lufttæt så de ikke tørrer ud)

Lad dem hæve godt op, sæt dem på køl de skal bruges eller brug dem direkte. Mere YouTube for at se hvordan du former pizzadej.

Det lyder uendeligt mere kompliceret end det i virkeligheden er. Efterhånden får du også langt bedre ide om hvordan det skal føles.

[–] SorteKanin 6 points 1 day ago (1 children)

Pizzadej er ikke som sådan svær at lave, men det kræver en del æltning så hvis du ikke har en røremaskine kan det godt være du kommer til at svede en del 😅. Det var i hvert fald min oplevelse inden jeg købte min røremaskine. Men det kan sagtens gøres i hånden.

[–] President_Pyrus 5 points 1 day ago (1 children)

Man kan dog godt lave en æltefri version, efter de samme principper som for æltefrit brød. Det kræver dog en del øvelse at få til at fungere. Jeg ælter normalt min på min elendige maskine, og når jeg så mister tålmodigheden fordi den reelt ikke bliver æltet, så bliver det med klør fem. Men Adam Ragusea har vidst nok en fremgangsmåde på Youtube.

[–] SorteKanin 2 points 1 day ago* (last edited 1 day ago)

Brød kan jeg godt se, men jeg har aldrig hørt om æltefri pizzadej. Det kan måske lade sig gøre, men jeg forestiller mig at man vil have problemer med at strække den ud uden at bruge en kagerulle.

Jeg blev også inspireret af Adam Raguseas metoder, men har så justeret lidt sidenhen. I hans første pizza-video bruger han skam også en røremaskine - det stoppede han kun med for at hans videoer relaterer til flere folk, altså også dem som ikke har en røremaskine.

[–] Urt 7 points 2 days ago (1 children)
[–] President_Pyrus 6 points 2 days ago

Ja, jeg skal da ikke skjule, at der også er pizzadej til både mandag og tirsdag ;)

[–] SorteKanin 4 points 2 days ago

Ser godt ud, jeg har også lige lavet pizzadej i dag så den er klar til på tirsdag :)

[–] Marand 3 points 2 days ago (1 children)

Fedt, jeg er stor fan af kartoffelpizza 🥔 Hvis nogen fra Aalborg har trang til det italiensk stil så kan jeg godt anbefale Amici i gågaden. De laver en forrygende kartoffelpizza!

[–] President_Pyrus 3 points 2 days ago

Ja, samme her. Desværre har jeg bare ikke fundet et pizzeria i mit område, som laver dem helt som jeg gerne vil have dem. De har det med at være for tørre, have bacon i stedet for skinke eller slet intet protein på. Så må jeg jo hive pizzastålet ud når lysten trænger sig på ;)