Nyheder
For alle nyheder, hvad end de måtte omhandle.
Regler
1. Brug artiklens titel
Titlen på indlæg skal være titlen på nyhedsartiklen der linkes til. Du må dog gerne oversætte titlen hvis den ikke er på dansk, så længe oversættelsen er retvisende. En alternativ titel (fx i tilfælde af clickbait) eller vigtig supplerende information kan angives i kantede parenteser. Fx: "Clickbait titel [Beskrivende titel]". Dette sikrer at titlen på artiklen ikke er misvisende.
2. Brug ikke tekstfeltet ("body")
Link udelukkende til artiklen og brug ikke tekstfeltet ("body" på engelsk). Hvis du vil tilføje noget, så skriv en kommentar. Dette sikrer at debatten foregår fra et neutralt synspunkt der tager udgangspunkt i artiklen, og ikke en bestemt vinkling skrevet i tekstfeltet. Undtagelse: Det er tilladt at dele et referat af en artikel bag betalingsvæg i tekstfeltet.
3. Kun nye artikler
Artikler skal være mindre end en uge gamle. Dette sikrer at artikler faktisk er nyheder.
4. Debat-indlæg og andet skal markeres
Det er tilladt i et begrænset omfang at indlægge artikler der ikke som sådan er nyhedsartikler og ikke er skrevet af avisens ansatte (fx debat-indlæg eller læserbreve), men sådanne artikler skal markeres med [Debat] el. lign. mærkat i titlen af indlægget inden titlen på artiklen. Dette sikrer at brugere er klar over den potentielle højere bias der kommer fra debat-indlæg og sikrer at debat-indlæg ikke bruges til at skubbe en agenda.
Husk også at følge Feddit.dks generelle regler.
view the rest of the comments
Det er lidt farligt at gøre det op som et nøgletal i procent. Hvis der har været færre opslag så giver det jo en højere procent selvom færre er blevet ansat. Det er desuden en ret svag ændring i procent, som måske kun dækker over meget få personer.
Det er vanskeligt at finde noget konkret på det, for det går tilsyneladende frem og tilbage som vinden blæser. Jeg synes ikke ligefrem at det er positivt at hver femte stilling ikke kan besættes alene fordi det var værre tidligere.
Der mangler tydeligvis stadig sygeplejersker. Det kan man også konstatere ved at se på ledighedsprocenten for sygeplejersker som er historisk lav. Hver gang en sygeplejerske bliver ansat så bliver der en ledig stilling der hvor vedkommende var ansat før, så nøgletal baseret på antallet af opslag og ansættelser siger absolut intet om problemet.
Der er formentlig mange ting, der spiller ind - og et enkelt udsving i en undersøgelse bør i hvert fald ikke være toneangivende.
Jeg har siddet i ansættelsesudvalg, hvor vi fik 0 ansøgere. Ingen overhovedet. Det var ret vildt.
Der er populære og knapt så populære steder at arbejde - tidligere var ofte sådan, at hvis man ville på de højt profilerede afdelinger, så krævede det noget basiserfaring fra de lidt tungere afdelinger, hvor grundlæggende sygepleje er hovedparten. Jeg oplever, at en del af de populære specialer har slækket på kravene til deres nyansatte for at få ansøgere nok - og det giver jo så igen et efterslæb i manglen på ansøgere til de tungere afsnit.
Mit eget afsnit endte iøvrigt med at blive lukket pga. personalemangel. På 6 år gik vi fra 28+4 sengepladser til 10+0 pladser ganske enkelt fordi folk sagde op og vi ikke kunne få nye, og til sidst nåede vi smertegrænsen.
Jeg er i øvrigt i regionh, og pt. er der 121 sygeplejerskestillinger slået op. Det tal har jeg set over 250 på et tidspunkt - så der sker udsving. Men vi er selvfølgelig også lige efter sommerferien, hvor en masse nye sygeplejersker er udklækket til jobmarkedet.